Молекуларна гастрономија

Штампа

 

У понедељак, 27.10.2014.г Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи посетила је Маријана Педовић, председница удружења Асоцијације Молекуларних Гастронома Србије (АМГС). Маријана је том приликом одржала предавање на тему МОЛЕКУЛАРНЕ ГАСТРОНОМИЈЕ као научне дисциплине и њеног  утемељења у Србији.
Реч је о новој научној дисциплини која се бави откривањем хемијских и физичких процеса и механизама у трансформацији хране приликом њене припреме, што нам је Маријана и показала у заједничком експериментисању са студентима треће године, који у овом семестру слушају предмет Менаџмент храном и пићем у оквиру кога се и обрађују теме и из ове области.
Молекуларна гастрономија представља револуцију у традиционалном кулинарству. Креирају се нови, невероватни рецепти, дорађују се већ постојећи, уводе се нови састојци, нове методе и нов кухињски прибор. Еkспериментише се са температуром, агрегатним стањем, аромом, густином и текстуром хране.
За све оне, које желе да сазнају нешто више о њиховим активностима у нашој земљи могу се информисати преко њиховог сајта (линкови испод):
http://www.molekularna-gastronomija.org/
https://www.facebook.com/amgs.rs/info